Welkom bij Monkelbaan Finance & Advisory

Ritzerd is an experienced finance professional (RC / EMFC) who has worked for several multinational companies. He always looks with a commercial eye to the financial data while having cost effectiveness in the back of his mind. He likes to share and discuss (financial) insights across units and departments in order to improve processes and business results.
Ritzerd is highly experienced in attracting funding for new business opportunities, business control, effective use of ICT / ICT cost management and improving working capital. He has initiated and managed several process improvement- and ICT implementation projects.
Do you want to know how I can help your business started or add value to your company? Then contact me via LinkedIn or via the contact details below.
ritzerd@monkelbaanadvisory.nl
+31 (0)6 158 343 01
 

Over Ritzerd

Even voorstellen

Als finance professional en registercontroller kan ik u helpen met het beantwoorden van vragen zoals:

  • Zijn er afdelingen in uw bedrijf die efficiënter of effectiever kunnen werken?
  • Vraagt u zich wel eens af of er met uw product meer te verdienen is?
  • En in hoeverre ziet u dit terug in de rapportages?

Vervolgens stel ik bijpassende structurele verbeteringen voor of liever nog, gaan we deze verbeteringen meteen oppakken en implementeren.

 

Waarom kan juist ík jou verder helpen?

Het proces is belangrijk, maar van een goed resultaat krijg ik energie. Ik stel de juiste vragen, kan goed luisteren en kan de situatie snel doorgronden. Ik weet collega’s en relevante stakeholders te betrekken. Dit geeft teamspirit, draagkracht en betere oplossingen. Met enthousiasme en pragmatiek bereik ik het gewenste resultaat.

Ik ben een kei in boekhouden en financiële bedrijfsprocessen, maar wat mij drijft is de business vooruit te helpen. Dus niet achter de laptop, maar liever opbouwende discussies met de mensen “in het veld”. Ik wil ze laten zien en laten begrijpen waar het beter kan en hoe dit gerealiseerd kan worden. En als hierbij ook nog een flink stuk IT komt kijken, maakt dit het alleen nog maar leuker.

 

Even voorstellen

Na mijn studie technische bedrijfskunde ben ik in 1998 vrijwel direct gaan werken bij Tata (voormalig Corus / Hoogovens). In deze complexe organisatie heb ik verschillende financiële functies vervuld. Na Hoogovens heb ik bij DSM en Ecofys mijn ervaring verder uitgebreid.

 

Ondernemen en zelf aan het roer staan

In 2014 ben ik gestart met mijn eigen bedrijf. Ik ben zelf opgegroeid in een ondernemersnest. Het ondernemers gevoel, het zelf aan het roer staan miste ik de laatste jaren in loondienst. Mijn eerste opdrachtgever was een grote welzijnsorganisatie in zwaar weer. Het was geen gemakkelijke opdracht. Vanuit de rol van financieel manager a.i. heb ik in minder dan een jaar geholpen de weg omhoog te vinden. Een menselijke maar ook een zakelijke benadering hebben tot het succes bijgedragen. Ik was er onlangs op de koffie en het was fantastisch te horen dat de “beïnvloedbare” kosten nog steeds beïnvloed worden en dat de IT verbeteringen zijn omarmd.

 

Mijn eerste bedrijfsfinanciering

Ik weet nog goed hoe ik mijn eerste bedrijfsfinanciering regelde. Een joint venture van Tata diende zelfstandig geld aan te trekken en het lukte me dit te regelen via de ING. Het voelde als een overwinning.


De wereld van startups

De afgelopen jaren begon het te kriebelen. Ik wil mijn kennis, ervaring en expertise overdragen aan mensen waarbij dit echt het verschil kan maken. Werken met innovatieve startups gaf mij juist om die reden enorm veel energie en het is iets wat ik in de toekomst zeker meer wil gaan doen.

In de wereld van de startups heb ik overigens wat minder vaak te maken met de grote banken maar des te meer met venture capital partijen, business angels, participatiemaatschappijen en crowdfunding platformen.

De financiering voor de eerste startup (een organisatie actief in de IOT) voelde hetzelfde als destijds de financiering van de joint venture: Daar krijg je een kick van. Maar tegelijkertijd ook een start van nieuw traject van investeringen waar ik als financieel expert het liefst nauw bij betrokken ben en blijf. Danwel als adviseur, maar soms zelfs als investeerder.

Mijn ervaring & expertise

Ik ben een ervaren handson finance professional (RC / EMFC) en heb voor verschillende multinationals in (eind) verantwoordelijke functies gewerkt. In 2014 ben ik zelfstandig ondernemer geworden en help ik organisaties beter te laten worden.

Ik kijk met een commerciële blik naar de financiële gegevens en weet met praktische adviezen de resultaten te verbeteren. Ik ben thuis in de hedendaagse IT oplossingen en deze maken veelal een wezenlijk onderdeel uit van de verbetertrajecten.

Daarnaast ben ik zeer ervaren in het aantrekken van financiering voor opstartende bedrijven en weet ik organisaties in zwaar weer te helpen.

Ik kan startups helpen met:

Opstellen business plan / financieel plan

Financieringsbehoefte in kaart brengen en het aantrekken financiering

Ad hoc advies. Enkele uren per maand doen wonderen

SME’s kan ik ondersteunen met:

Strategie vertalen in rapportages en de juiste KPIs

Omzetverhoging

Cashflowverbetering (incl. debiteurenbeheer)

Business control en projectcontrol (incl. programma management)

Kostenbewustzijnstrajecten initiëren

Kostprijscalculaties

Procesverbetering met behulp van IT oplossingen (incl. digitalisering)

Verbeteren interne beheersing

Vervanging van een financieel medewerker die tijdelijk niet aanwezig is

Opstellen en begeleiden controle jaarrekeningen

Verbetering van de efficiëntie / effectiviteit van het financiële team

Wil je erachter komen hoe ik jou kan helpen bij de financieringsbehoefte van jouw startup of hoe ik waarde toe kan voegen in jouw SME? Alles begint met een (vrijblijvend) kopje koffie!